YTÜ’lü öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

Türkiye, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatında Lider Konumda

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, gemi yat ve hizmetleri ihracatında 923 milyon 516 bin dolarlık bir başarı elde ederek dünyada lider konumda bulunuyor. Norveç’e özgü genç mühendisler tarafından tasarlanan gemiler, en çok dikkat çeken yapılar arasında yer alıyor. Sürdürülebilirlik ilkesine dayalı olarak geliştirilen ve ödüle layık görülen projeler arasında şunlar göze çarpıyor:

Birincilik Ödülü – ‘Freyr’ Projesi

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği ‘Freyr’ projesi, birincilik ödülünü kazandı. YTÜ öğrencileri Furkan Arıkan, Ramazan Toprak ve Nurseli Bayram tarafından tasarlanan ‘Freyr’, Norveç’in çevreci balıkçılık politikalarına uyumlu bir şekilde 2 bin 500 metreküplük geniş saklama kapasitesi ile öne çıkıyor. Gemi, Norveç somonu avcılığını ve işleme süreçlerini modern ve yenilikçi yöntemlerle gerçekleştirerek karbon emisyonunu minimum seviyeye indiriyor. Aynı zamanda, dalga direncini azaltan tasarımıyla yakıt tüketimini en aza indiriyor ve çevre dostu teknolojileriyle öne çıkıyor.

Balıkların Taşınma Süreci Otonom Hale Getirildi

YTÜ öğrencileri Furkan Kara, Furkan Coşkun ve Abdulkadir Turhan liderliğindeki ekip, ‘Aurora’ projesi ile ikincilik ödülünü kazandı. LNG yakıt sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatılan ‘Aurora’ gemisi, işlenen balıkların taşınma sürecini tamamen otomatik hale getiriyor. Geminin üzerinde bulunan rüzgâr türbini, güneş panelleri ve termoelektrik jeneratörler enerji verimliliğini artırırken liman operasyonlarında kullanılan robotik sistemler balıkların taşınmasını kolaylaştırıyor.

Samandağ Projesi ile Operasyonel Verimlilik Artıyor

İki üniversitenin öğrencileri tarafından geliştirilen ‘Samandağ’ projesi, yarışmanın üçüncüsü oldu. Balıkların işlenmesi sürecini en verimli hale getiren tasarım, ayrıca çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor. Güvertede kullanılan hareketli kreyn ve su altı rovları, planlı avcılığa yeni bir boyut kazandırırken otonom modüler kompakt raf sistemi de depolama sürecini otomatikleştirerek iş gücünün verimli kullanımını sağlıyor.

Günlük 60 Ton Balık İşleme Kapasitesine Sahip Gemi

X-Bow gövde yapısı ve hibrit motor sistemi ile öne çıkan ‘Dalay’ projesi, Türk Loydu Özel Ödülü’nü kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri, Berat Yağmur, Asena Çataloluk, Meliha Nida Güler ve Sevcan Nur Karabıyık liderliğindeki ekip, güneş enerjisi ile çalışan gemi tasarımıyla günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip modern bir balıkçı gemisi oluşturdu. Dalay’ın entegre balık işleme fabrikası, gemiyi diğerlerinden ayıran önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.

2025 yılında gerçekleşecek tasarım yarışmasının konusu, ’24 Metre Altı Motorlu Yelkenli (Motorsailor) Tekne Tasarımı’ olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir