Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yetim, Şanlıurfa’nın yaşadığı felaketlere karşın ihracatta gösterdiği başarıyı anlattı

Posted by

Ali Kemal ERDEM

Şanlıurfa, Türkiye tarımının nabzının attığı illerin başında geliyor. Verimli toprakları ile tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bu ilimiz de 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki depremden etkilenen 11 ilden biri oldu.

Bu nedenle 31 Temmuz’a kadar deprem illeri adına ilan edilen Mücbir Sebep Hali kapsamında yer alan Şanlıurfa, bu tarihten sonra kapsamdan çıkarıldı. Ancak PD’ye konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, bu durumun illerinin yaralarının tamamen sarıldığı anlamına gelmediğini kaydederek, “Şanlıurfa 6 Şubat depremlerinden sonra büyük bir sel felaketine de maruz kaldı. Art arda gelen her iki doğal afet de ilimize büyük bir mali yük getirdi. İlimizin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Bahçelievler semtinde sadece kurumumuz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’na (ŞUTSO) kayıtlı 900 civarında işletme zarar gördü ve yaralarını sarmaya, zararlarını telafi etmeye çalışıyor” dedi.

Yetim, Şanlıurfa Ticaret Odası olarak gerek deprem gerekse sel sürecinde felaketten etkilenen vatandaşlara bütün imkanlarıyla yardım ettiklerini kaydederek buna dair örnekleri anlattı.

İHRACATINI ARTIRDI

TÜİK’in en son açıkladığı verilerine göre, Şanlıurfa deprem ve sel gibi iki doğal afet yaşamasına rağmen tüm deprem illeri içerisinde ihracatını artıran tek il olduğuna da dikkat çekerek, “Elbette biz, ilimizin ihracat potansiyelinin mevcut rakamların çok üstünde olduğunu biliyoruz. Ancak ilimizde bir İhtisas Vergi Dairesi’nin olmaması, birçok firmamızın KDV iadesinin etkin ve hızlı bir şekilde sağlanması için işlemlerini komşu il Gaziantep üzerinden yapmasına yol açmakta, bu da ihracat rakamlarımıza olumsuz yansımaktadır. Aksi halde, 320 milyon dolar civarında olan ihracatımız, 1 milyar doları aşacak bir seviyeye ulaşabilir” hatırlatmasında bulundu.

İŞSİZLİK, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Şanlıurfa’nın en büyük sorunu ise işsizlik.

Yetim, Şanlıurfa’da istihdam oranının yüzde 38’lerde seyrederken, işsizlik oranının ise yüzde 11-12’lik oranla Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çekerek, “Ancak, en büyük genç nüfusa sahip illerin başında gelen Şanlıurfa’da istihdam potansiyelimiz daha yüksektir. Açıkça belirtmek gerekirse, denetimsiz ve düzensiz bir şekilde yapılan sosyal yardımlar ile kentteki göçmen nüfusunun fazla olması istihdam oranımızın düşmesine yol açmaktadır. Tabii ki biz, istihdamımızı artırmak, işgücü piyasamızı güçlendirmek, nitelikli çalışan açığımızı kapatmak adına da çalışmalar sürdürüyoruz” dedi.

PERSONEL YETİŞTİRİYORUZ

Yetim, bu kapsamda çalışmalar yürüten odalarına bağlı Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi’nin (ŞUTGEM) olduğunu söyleyerek, “Burada ayakkabıcılık, kaynakçılık, tekstil ve hazır giyim, plastik enjeksiyon ve bilişim gibi alanlarda verilen eğitimlerle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu kalifiyeli personel yetiştirip istihdam ediyoruz” diye konuştu.

Yetim, önümüzdeki bir yıl için de tabii ki, genel anlamda en büyük beklentimiz enflasyonun düşmesi, küresel ve ulusal çapta yaşadığımız ekonomik sorunların çözülmesi ve buna bağlı olarak sektörel büyüme adına girdi maliyetlerinin mümkün mertebe minimum seviyeye inmesi olduğunu da sözlerine ekledi.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir