İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNICEF ve TESEV İş Birliğiyle Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı Düzenledi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle gerçekleştirilen Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı’nda afet durumunda ve sonrasında çocukların üstün yararını gözeten fikirler ele alındı. Çalıştaya katılan çocukların da görüşlerinin dikkate alındığı toplantılardan çıkacak eylem planı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılacak.
Çocukların Görüşleriyle Şehirler “Çocuk Dostu” Hale Getirilecek
Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürü Rahşan Polat, yaptığı açıklamada, “Öncelikli hedefimiz İzmir’i ‘çocuk dostu kent’ haline getirmek. Çalıştayımız da bu amacımıza ulaşmamızda önemli bir adımı temsil ediyor. Şehir yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin temsilcileri ile bir araya gelerek afet durumunda çocuklar için yapılabilecekleri ve yapılması gerekenleri ele alıyoruz. Aynı zamanda çocukların bakış açısından neler beklediklerini ve nasıl bir destek istediklerini tartışıyoruz” dedi.
Eylem Planı Kamuyla Paylaşılacak
Eylem planı oluşturulması için farklı önerilerin masaya yatırıldığı çalıştayda Polat, “Yapılan üç günlük çalışmanın ardından bir rapor hazırlayıp eylem planına dönüştüreceğiz ve bu planı kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşacağız. Herkes üzerine düşeni yaptığı sürece Çocuk Dostu Kent olabileceğimize inanıyoruz. Çalıştayda çeşitli öneriler sunuldu. Örneğin, afet sonrası toplanma alanlarında çocuklara uygun tuvaletlerin olması gerektiği yönünde görüşler dile getirildi. Yetişkinlerin bu tür farkındalıklarını geliştirmesi önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Çocukların İstekleri ve Beklentileri Ele Alınıyor
Çalışmaya katılan çocuklardan Emir Akay, “Afet durumlarında çocuklar için özel tedbirler alınmalı. Depremden etkilenen çocukların normal hayatlarına devam edebilmesi için ek eğitimler verilmeli ve spor etkinlikleri düzenlenmeli” derken, Ayşe Seneduran da “Program çok etkili. Çocukların bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Evlerin dayanıklılığı ve denetimi artırılmalıdır. Afet sonrası çocuklara ulaşan gıda ve hijyen paketleri çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Psikolojik Destek Önemli
Çalıştayda görüş bildiren Havin Kaygısız, “Bence depreme dayanıklı konutlar inşa edilmeli. Yangınlara karşı her evde yangın söndürme ekipmanları bulunmalıdır. Örneğin, afet sonrası kurulan geçici kamplarda çocuklar için etkinlikler düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı. Sema Kurtcebe ise “Çocuklar afetlere karşı bilinçlendirilmeli ve acıları azaltılmalıdır. Afet sonrası çocuklara psikolojik destek ve eğitim sağlanabilir. Yardım paketlerine oyuncak eklenmesi çocuklar için iyi olacaktır” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı