Cin Tuzundaki Büyük Tehlike Türk Böbrek Vakfı Uyardı
İSTANBUL (İGFA) – Sağlık üzerine zararlı etkileri araştırmalarla ortaya konulan MSG, anne karnındaki bebekten erişkinlere kadar etki alanı tahmin edilenden daha geniş çıktı.
Hipertansiyon ile birlikte obezite, sindirim sistemi rahatsızlıkları, beyin ve sinir sistemi hasarları, üreme ile endokrin organ fonksiyon bozuklukları gibi birçok alanda etkili olan MSG-Çin Tuzu’nun tehlikesine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı, alarm verdi.
TBV Başkanı Timur Erk, “Monosodyum Glutamat (MSG) yani Çin tuzu, Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesinde yer almasına rağmen Türkiye’de hala tehlikelerin devam ettiğini” vurguladı.
Vakıf, sürdürdüğü beslenme eğitimi projesinde Türkiye genelinde birçok çocuğun günlük olarak MSG içeren paketli gıdaları tükettiğine dikkat çekerek, ailelerin ve çocukların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, MSG’ın zararlı etkilerinin alınan doza, alınma yoluna ve alınma süresine bağlı olarak değişebileceğine işaret etti.
Prof. Dr. Türkmen, MSG’ın bağımlılık oluşturabileceğini, vücuttaki glukoz metabolizmasını etkileyebileceğini ve sinir hücrelerine zarar verebileceğini belirtti.
Glutamat fazlalığının baş ağrısı, migren, hiperaktivite ve otizme neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın Türkmen, endüstriyel glutamat içeriği yüksek olan gıdalardan çocukların uzak tutulması gerektiğini belirtti.